"Enter"a basıp içeriğe geçin

Evrenin Sınırları ve Sonsuzluğun Gizemi

Termodinamikten Kozmolojik Modellere : Termodinamik ve Entropi

İster hoşumuza gitsin ister gitmesin, değişim kaçınılmazdır. Duvarımızdaki boya birkaç yılda bir dökülür ve arabalarımız yıllar geçtikçe daha sık arıza yapar. Evrenin kendisi de dahil olmak üzere her şey sürekli olarak bir denge durumuna ulaşmaya çalışır. Soğuk bir bardak su, zamanla odanın sıcaklığına ulaşır. Aynı şekilde, çocukların plajda yaptığı kumdan kaleler birkaç gün içinde yıkılır, ancak hiçbir kumdan kale, kum tanelerinden kendiliğinden inşa edilmez.

Bu süreç, her zaman daha yüksek düzenli bir durumdan daha düşük düzenli bir duruma doğru ilerler. Enerji kullanan herhangi bir teknolojik sistem, motorlar ve mekanik, elektrik veya elektronik bileşenler, geri kazanılamayan net bir enerji kaybına sahiptir. Hatta evrendeki ağır elementleri ve elektromanyetik enerjiyi üreten devasa termonükleer motorlar olan yıldızlar bile bundan muaf değildir.

Yüz milyonlarca ila milyarlarca yıl süren yaşam döngüleri vardır, ancak her biri bir gün sönmeye mahkumdur. Bazıları patlayacak, bazıları ise trilyonlarca yıl içinde tamamen yok olacaktır. Bütün bu durumlar tek bir gerçeğe işaret eder: Evrenin kendisi de ölümlüdür. Termodinamik veya istatistiksel olsun, entropi evrensel bir fenomendir.

20. yüzyılın başlarında bu olgunun keşfi ve daha sonra sabit bir çürüme durumu olarak kabul edilmesi, evreni kontrol altında tutan her yerde bulunan bir kapı bekçisi gibi geniş çapta tartışmalara yol açtı. Evrenin genişlemesi şok edici bir şekilde keşfedildiğinde ve ardından Hubble sabiti tanıtıldığında, insanlığın kozmolojiyi anlama yolunda parçalar yerine oturmaya başladı.

Kozmolojik Modeller

O zamana kadar popüler olan kozmolojik model, “statik evren” olarak adlandırılıyordu. Bu modelde evren değişmez, sonsuzdu; genişlemiyor ya da daralmıyordu.

Ancak bu devrim niteliğindeki keşifler ve birkaç on yıl sonra her yerde bulunan kozmik arka plan mikrodalga ışınımının gözlemlenmesi ile, hepimizin duyduğu Büyük Patlama kozmolojik modeli doğdu. Gerçekten de eğer evren sonsuz olsaydı ve insanlık onu ilk kez gözlemlemeden önce sonsuz bir süredir var olmuş olsaydı, entropi evrenin sonsuz bir süre önce ısı ölümüne neden olurdu ve insanlar, soğuk, ölü, ışıksız bir evrende yeryüzünde hiç var olmayacaklardı.

Son yıllarda, evrenin kökeniyle ilgili giderek daha popüler hale gelen bir fikir ortaya çıktı. Bu teorinin savunucuları, evrenin başlangıcındaki aşırı yoğun tekilliği Büyük Patlama ‘ya neden olan şeyin, uzaydaki kuantum dalgalanmalar olduğunu öne sürüyorlar.

Aksi takdirde kusursuz bir kozmik tuvalin üzerindeki bu dalgalanmaların, düzeni ve yapıyı rastgeleliğe bağlamak için yapılan bir bilimsel formülasyon girişimi olduğu, fakat ne gözlemlenebilir ne de bu ölçekte meydana geldiği anlamlı bir süre içinde gözlemlenemeyecek bir şey olduğu iddia ediliyor.

Ancak gerçek şu ki, uzay-zamandaki bu tür dalgalanmalar hâlâ sınırlı sayıda olaydır ve sayılabilir bir fenomen midir? Sonsuz değilsiniz, bu yüzden sizden önce bir neden var. Bu, çok uzun bir domino hattına parça eklemeye benzer, ancak sonuçta bunlar yine de dominolardır.

Başka evrenlerin bizim evrenimizin sınırlarına çarpması gibi başka kozmolojik modeller de var. Bu tür bir çarpışmanın sonucunda ortaya çıkan enerji, kozmolojik ölçekte bile muazzam olduğu ve evrendeki tüm madde ve enerjinin kaynağı olabileceği teorize ediliyor. Bu köken hikayesinin karşıtlarına göre, yıldızları ve galaksileri var eden tüm enerji, başka bir evrenden bizimkine sızmış olabilir.

Ancak yine de bu durumda bile sayılabilir nesnelerle karşı karşıyayız: sayılabilir ve bu nedenle sınırlı evrenler. Bu teori ve Büyük Çarpışma, Büyük Çöküş, Kara Delik Kozmolojisi ve tekrarı veya tersine çevrilmeyi evrensel yeniden yaratım modeli olarak öne süren bir dizi döngüsel model gibi diğer birkaç kozmolojik model, tüm varoluşun kökenini açıklamaya daha da yaklaşmaz.

Sadece zincire bir halka daha eklerler. İster birden fazla evren birbirine çarpsın, ister her seferinde bir Newton beşiği gibi ileri geri sallansın, ister tek bir evren ısı ölümünü beklesin, patlayıp patlaması, salınım yapması veya sıçraması olasıdır, ancak yine de bu durumlar hala bir açıklamaya muhtaç kalır.

Bütün bunlar karşısında, tüm varoluşun kökenini açıklamada bu modellerin gösterdiği açıkça ortada olan eksikliği yadsıyan bir gerçek vardır: Varlık kendi kendine var olamaz. Nedensellik, tüm varoluşun değişmez bir şekilde bağımlı olduğu temel kuraldır ve bir başlangıç noktası gerektirir. Şimdi nedenselliğin ne olduğunu sağlam bir şekilde kavradığımıza göre…

Nedensellik ve Sonsuzluk

Olası bir başlangıcı konuşalım. Nedenler de sayılabilir, bu yüzden sınırlıdırlar ve tüm diğer nedenleri başlatan bir ilk nedene ihtiyaç duyarlar.

Sonuçta, geriye doğru sonsuz bir dizi nedene sahip olamayız, çünkü art arda toplanan bir sonsuzluğu temel matematiksel yasalar yasaklar. Düzenliliğin sonlu doğası bunu engeller ve bu, ilk neden olduğu için, kendisinden önce gelen bir başka nedenin olmaması gerekir. Bu, salt bilimsel bir senaryoda son derece karmaşık bir çıkmazdır, çünkü bilim her zaman her şeyin varlığa patladığı bir sıfır noktasını arayacak ve evrenin saatini mümkün olduğu kadar geri alacak, ancak sonsuzluk, uzay-zamanın bir işlevi olamaz ve her zaman insan anlayışının ötesinde kalacaktır.

Neyse ki, bir tane ve sadece bir tane olası açıklama var ki, bu da sonsuzluğu, fiziksel olmayan, boyutsuz, ölçülemez bir sonsuzluğu tam da olması gereken yere, yani başlangıca yerleştiriyor. Peki bu bizim için ne anlama geliyor?

Bu, evrenin tüm karmaşıklığı ve düzeniyle birlikte, kendisinin ötesinde bir gerçeğe işaret ettiği anlamına gelir. Bu, sınırlı zihinlerimizin sonsuzluğu tam olarak kavrama kapasitesine sahip olmasa da varoluşun özündeki derin gerçeği anlayabileceği anlamına gelir.

İslam felsefesinin varoluşun kökenini açıklayan “Kelam Kozmolojik Argümanı“, nedensellik sorununa kaçınılmaz bir çözüm sunar ve Allah’ın, yani Yüce Yaratan’ın, tek mümkün kaynak olduğunu ortaya koyar. Sonuçta, evrenimiz ve içindeki her şey sınırlı olsa da bizi sonsuz bir kaynağın varlığına götürür ve böyle bir tek mümkün kaynak vardır.

Bu kaynak, Allah’tır; tüm nedenlerin başlatıcısı ve tek gerçek sonsuzluktur. O, zaman, mekân, entropi ve nedenselliğin ötesindedir ve sonsuzdur; böylece, insan anlayışını sonsuzluğun ne olduğuna değil, sonsuz olanın kim olduğuna dair bir kavrayışa götürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir